mandag 29. desember 2008

Embed it

Noe mange setter pris på er å kunne "embedde" ulike medieobjekter på bloggen eller på andre nettsider. I stedet for bare å legge lenker til eksterne sider kan man rett og slett lime inn mange ulike filtyper i et blogginnlegg. De fleste kjenner sikkert til at man enkelt kan gjøre dette med f. eks. Youtube-videoer, men noen ganger er det en fordel å kunne legge også tekstfiler med mer direkte ut på bloggen. Det vil være særlig nyttig når vi ønsker å sikre oss mot at elevene klikker seg bort fra oppgavesiden vi har lagd, eller når vi vil fremheve en annen blogg uten å sende leseren bort fra vår egen(!). Denne muligheten har du i tjenesten embedit.in. Du trenger ingen egen konto, det går fint å logge seg på med din eksisterende Google-konto, OpenID eller Yahoo-konto. I eksempelet her har jeg brukt det samme vurderingsskjemaet som i forrige innlegg, men denne gangen som Word-fil som jeg helt enkelt lastet opp først. Funksjonelt dersom poenget bare er å vise frem skjemaet, men skal man dele det er nok Google docs å foretrekke fortsatt.


Filtypene som støttes er blant annet doc, docx, xls, xlsx, ppt, pptx, pdf, wpd, odt, ods, odp,png, jpg, gif, tiff, psd, bmp, eps, ai, txt, rtf, csv - det aller meste, med andre ord. Her setter vel bare fantasien grenser for anvendeligheten.

Det er også enkelt å embedde en annen nettside, du trenger bare URL-en, og så får du en kode du kan lime inn i blogginnlegget ditt. Resultatet blir ganske bra - her har jeg tatt min egen blogg som eksempel:Ulempen er at siden blir ganske tung å laste, så det tar litt tid å få frem bloggen. Noen lurer kanskje litt på hvordan man helt konkret embedder noe på en nettside. Det man trenger da er en kode - den får du når du har lastet opp filen din eller lagt inn URL-en. Kopier den:


Deretter må du gå inn i editoren til bloggen din. I Blogger er det et faneblad som heter Rediger HTML. Her kan du lime inn koden din, enten den er fra embedit eller fra andre tjenester, Du kan eventuelt lime inn kode i sideelementene (funksjonalitet fra tredjepart).Publiser innlegget. For å se hvordan det blir før du publiserer kan du velge forhåndsvisning først.

Et liten innvending: Jeg bruker vanligvis Live Writer når jeg skriver blogginnlegg, men embedit-koden lot seg ikke lime inn der, da hang editoren seg opp. Noen som vet hvorfor? For meg er det en ulempe å ikke kunne bruke Live Writer. Dette innlegget er derfor skrevet i Blogger-editoren, og jeg hadde litt av de samme problemene her, jeg måtte trikse litt med HTML-koden for å få innlegget som jeg ville. Faktisk måtte hele innlegget skrives i denne fanen. Dette kan nok virke litt avskrekkende på dere som er redde for å ødelegge noe når dere jobber på PC-en. Men det er ved slik fikling at jeg har lært meg mye av det jeg kan om IKT, så jeg vil oppmuntre alle til å prøve likevel.

Embetit.in
kom min vei via John Evans og gruppen Literacy with ICT på Diigo.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kult verktøy! Fikk det ikke opp i IE, men virker i Flock og Firefox.

merete sa...

Jeg får det heller ikke opp i IE, - men jeg har ikke beta8 versjonen av IE.

Fikk du ellers noe svar ang live writer?
Jeg har fått fikset noe grumst ved å bruke html-delen i writer (kilde-fanen nederst i nyeste betaversjonen) Jeg legger inn både flickr-koden og andre koder i html-delen før jeg skriver og redigerer videre i vant format. Men det gjør du kanskje allerede?

Ingunn sa...

Jeg har ikke testet det i IE, bare i Firefox. Ja, jeg bruker html-siden når jeg skal legge inn kode, men i dete tilfellet lot det seg ikke gjøre å gå tilbake til vanlig WYSIWYG etterpå. Det ble noen bugs i Blogger-editoren også, så jeg vet ikke hvor ivrig jeg er på dette verktøyet foreløpig. Men det har sine fordeler, og kan jo brukes med visse begrensinger!

Legg inn en kommentar

Jeg har flyttet, så kommentarer på denne bloggen blir ikke lenger fulgt opp. Du finner meg på http://ingunnkjolwiig.no