fredag 7. august 2009

Nyspisset blyant og snart skolestart

Skole-blogosfæren våkner heldigvis til liv igjen etter ferien, og jeg kjenner på meg at det er på tide å komme i gang med planlegging og blogging - men ikke altfor fort til å begynne med! Det har vært godt å ha noen uker fri fra det vanlige, men nå merker jeg at motivasjonen siger på igjen. I år skal jeg ha en blanding av elever jeg hadde for to år siden og noen som jeg ikke kjenner så godt ennå. Men ut fra det jeg vet om dem så har jeg nok mye positivt å se frem til.

Jeg har hatt noen ideer liggende i bakhodet i sommer om hvordan vi kan komme enda et skritt videre med å integrere den digitale skolen i det fysiske klasserommet. Jeg ønsker at elevene skal sjonglere samarbeidet sitt like naturlig digitalt som på grupperommet eller i klassen, og at de skal bli gode til å finne, vurdere og bruke relevante kilder. Jeg ønsker også at informasjonsflyten fra meg til dem og tilbake igjen skal være så enkel og oversiktlig som mulig. Erfaringene fra i fjor var at ikke alle uten videre tok til seg min måte å jobbe på, det tok litt tid før de var med på notene, og det er det selvsagt flere grunner til. Litt dumt å bruke tid i Vg3 på å bli "varme i trøya" når tiden er så knapp. Siden jeg kjenner årets elever litt bedre enn fjorårets ved skolestart håper jeg at vi raskt skal finne tonen og en god samarbeidsform.

Noe av det jeg kommer til å bruke mye tid på i oppstarten i år er kildebruk og kildekritikk. Delicious er et nyttig verktøy her. Samskriving skal vi også venne oss til å gjøre mye, da er både Etherpad og GoogleDocs bra verktøy. Mange av elevene våre har dessuten OneNote, så vi kommer nok til å bruke det. For å binde det hele sammen vurderer jeg å bruke et Ning-nettverk, men uansett vil jeg at de skal lage en wiki og blogge litt også. Utfordringen er å finne en god balanse her.

Tiden vil nok også her vise hva som er best. Jeg har tre kolleger som sikkert også har meninger om metoder og verktøy - to av dem har jeg ennå ikke møtt. Vi skal nok bli enige. Jeg tror det blir et bra år.

(Bildet tok jeg på Sandøya utenfor Tvedestrand i sommer. Flere av mine sommerbilder ligger på Flickr dersom noen er interessert.)

4 kommentarer:

Vibeke Gilje Sanne sa...

Hei Ingvill, og velkommen tilbake etter en lang og deilig sommer :-)

Nysgjerrig som jeg er, tok jeg en titt på bildene dine på Flickr. Det var virkelig en samling flotte bilder! Du har tydeligvis ikke ligget på latsiden som fotograf i sommer. Dessuten ser det ut som som datteren din har arvet blikket for gode motiver :-)

Jeg nyter sommerens siste feriedager, men kjenner også at jeg gleder meg til å starte opp igjen. I år skal jeg samarbeide tett med en av skolens nestorer i norsk, Ellen Kolkind (også på d&b). Hun er utrolig kunnskapsrik, samtidig som hun stadig er åpen for nye impulser.

Nå er ungene vel plassert hos besteforeldre, og jeg har noen rolige dager som jeg skal bruke til å komme i "skolemodus" igjen. Tenk hvilken luksus å bare kunne surfe så mye man lyster på d&b, blogger m.m. (En annen sak er at jeg tydeligvis blir klitt "pratesyk" av det...)

Et spørsmål til slutt: Er det like greit å bare bruke GoogleDocs. Jeg synes det er så genialt, og er egentlig ikke så nysgjerrig på å utforske alternativer som Etherpad og OneNote. Jeg er i grunnen ikke så teknisk, og trives godt i lomma på Google...

Ingunn sa...

Hei Vibeke! Takk for hyggelig kommentar. Jeg er enig med deg at GoogleDocs duger til det aller meste - det er også min favoritt. Men mange av de elevene jeg skal ha er allerede vant til OneNote, så da kan de naturligvis fortsette å bruke det. Når det gjelder Etherpad er jeg ikke fortrolig med det selv ennå, men det kan kanskje være bedre til samarbeid i sanntid enn f.eks. GoogleDocs, som har en viss forsinkelse i oppdateringen. Dessuten trengs ingen konto for å bruke det. Jeg har lyst til å teste det ut, men som du er inne på: Det blir fort uoversiktlig med altfor mange valg, så her gjelder det nok å ikke bli for ivrig heller.

Anonym sa...

Velkommen tilbake. Det har vært alt for stille i Bloggveien nå i sommer. Jeg kommer til å henge med deg her for å lære. Jeg er en novise når det gjelder de fleste av disse verktøyene.

Du tar noen fantastiske bilder.

Godt arbeidsår til oss alle.

Ingunn sa...

Hei Hege og takk for hyggelig kommentar. Jeg stikker jevnlig innom hos deg også. Det er så bra at vi stadig kan lære noe nytt av hverandre, alle sammen.

Legg inn en kommentar

Jeg har flyttet, så kommentarer på denne bloggen blir ikke lenger fulgt opp. Du finner meg på http://ingunnkjolwiig.no