mandag 4. august 2008

Fra tekst til lydfil

Hearwho De aller fleste lærere har elever som er svake lesere, og som sliter med å komme gjennom en novelle eller en fagtekst. Ofte er det ønskelig å kunne gi dem muligheten til å lytte til teksten i stedet, men alt fins ikke som lydbok. Nettet har flere tilbud på sider som konverterer tekst til tale, og HearWho er ett av dem. På dette nettstedet kan du legge inn en hvilken som helst tekst og få den konvertert til en mp3-fil. Dette er dessverre ikke noe for norsklærere, for du kan bare velge mellom engelsk og spansk. Men du kan få en mannlig eller kvinnelig oppleser etter eget ønske, og stemmekvaliteten er ikke så gal selv om et visst robotpreg skjemmer noe. Du kan også velge lydkvalitet, og på den måten redusere filstørrelsen dersom det er nødvendig. Den ferdige mp3-filen kan deretter lastes ned og spilles av på pc-en, eventuelt på en mp3-spiller. Utvilsomt et nyttig alternativ til lesing i engelsk- og spanskundervisningen, og jeg skulle gjerne hatt en tilsvarende tjeneste på norsk. Denne er så enkel å bruke at elevene godt kan klare dette selv, og mange av dem vil nok sette pris på muligheten til å "lese" med ørene.

For å teste dette ut tok jeg en tilfeldig novelle fra nettet og kopierte den inn i tekstfeltet. Deretter fikk jeg en mp3-fil på 86,3 mb, altså temmelig stor, omtrent på størrelse med en cd. Den lot seg ikke avspille direkte på nettet via min pc, men jeg lastet den ned (høyreklikk+ lagre lenke som), og da gikk det fint. Jeg fant fram til Hearwho via Jørn og hans tips om nye leketøy verktøy til undervisningen. Takk, Jørn!

3 kommentarer:

Guttorm Hveem sa...

Og for norsk kan ein jo bruka Lingspeak (http://lingit.no/produkter/lingspeak)

gratis skal det vere og. Må lastast ned og installerast på lokal pc.

Ingunn sa...

Takk for tipset! Det skal jeg ta med meg i det kommende året.

Guttorm Hveem sa...

Dessutan har eg vore borti e-lector, det prata rimeleg godt norsk (men ikkje nynorsk...). Laga ein gong ein intro til det her: http://ans.hsh.no/ikthjelp/stord/elector/

Legg inn en kommentar

Jeg har flyttet, så kommentarer på denne bloggen blir ikke lenger fulgt opp. Du finner meg på http://ingunnkjolwiig.no