onsdag 9. april 2008

It's Learnings brukerkonferanse 2008

Så var tre intense dager over. Dette var min første It's Learning-konferanse, og jeg kom hjem full av inntrykk, ideer og en og annen innvending. I forkant av turen var jeg nok mest opptatt av mitt eget innlegg. Jeg har holdt kurs for voksne mange ganger før, men dette var en litt større arena enn den jeg vanligvis har til rådighet. Anne Cathrine Gotaas og jeg holdt innlegg om "vår digitale praksis", jeg snakket om blogging og digitale fortellinger (Photo Story 3) i norsk og engelsk, mens hun tok for seg bl.a. Dig Lib og Camtasia brukt i samfunnsfag og økonomi. Innlegget gikk heldigvis bra. Jeg har også laget en kurs-wiki som inneholder pekere til nyttige digitale verktøy og noen instruksjoner beregnet på elever. Med på laget fra Sandvika var også Ann S. Michaelsen som hadde innlegg om nye digitale verktøy.

Etterpå var det deilig å kunne konsentrere seg helt og holdent om de andre foredragsholderne. Av de jeg kommer til å huske må Dr. Sugata Mitras foredrag om sitt The Hole In the Wall-prosjekt nevnes først. Det var sterkt å høre om hvordan fattige indiske barn skaffet seg kunnskap gjennom samarbeid og indre driv. Arne Krokans foredrag om mangel på endringsvilje i norsk skole er det all grunn til å ta på alvor. Det er frustrerende at det skal ta så lang tid før vi ser reelle, strukturelle endringer. Det var mange i salen som ikke hadde tatt i bruk noen av de web 2.0-mulighetene han listet opp, som delicious, RSS-feed, Twitter og blogging. Det sier noe om hvor lite mange andre lærere har satt seg inn i ny teknologi, de som var i Bergen må en forvente at er over middels interessert i dette.

Dag 2 åpnet med Johan Lindwerts skildring av egen praksis i Kinnarpsskolen. Det er bare å bøye seg i støvet for en så dedikert lærer. Selv om de digitale løsningene var med i det meste han viste frem, så var det hele tiden et pedagogisk fokus der elevenes ulike behov og styrker/svakheter ble ivaretatt. Han snakket om at 1. verdenskrig ble så katastrofal for soldatene fordi de brukte 1800-tallets strategier mot 1900-tallets teknologi. Uten sammenligning forøvrig er det jo det vi gjør nå også, vi bruker 1900-tallets undervisningsstrategier mot 2000-tallets teknologi. Vi får håpe at antall falne ikke blir like høyt.

It's Learning lanserer nå bedre testverktøy, og det skal bli spennende å se om det også går raskere å lage oppgavene. Når alt kommer til alt så er det det kampen om tiden det handler om. Jeg har noe å lære her - kanskje mer innsats i forkant av en test i form av å lage digitale oppgaver kan redusere på rettebyrden? Det er sannsynlig. Svend Andreas Horgen ga en fin innføring i noen av de nye mulighetene.

Sistemann ut var Stig Hjerkinn Haug som holdt et sprudlende, morsomt og tankevekkende foredrag om kreativitet og nytenkning: "Kreativitet er å tørre å lete etter mange svar". Historien om hvordan han lærte sønnen å pusse tennene var kostelig og må oppleves! Ellers så må det nevnes at det var veldig hyggelig å møte noen av mine "kjente" fra bloggosfæren, blant andre Marita Aksnes og Einar Berg. Tapas-aften på Vil Vite-senteret var artig (se bildene). Senteret anbefales for barnlige sjeler i alle aldre. God mat og morsom underholdning med bl.a. innslag fra UKE-revyen (NHH) ble det også tid til. Det er godt å se at selv økonomistudenter kan ta seg tid til å være kreative. Det gir håp for fremtiden!

Kritiske innvendinger? Ikke så mange, faktisk, men jeg stiller meg avventende til at It's Learning skal greie å implementere typiske web 2.0-løsninger i sin LMS. Det tror jeg de må dersom de skal overleve. Slik det er nå blir det lett for mange "bokser" å forholde seg til. Fordelen med det er at det kanskje er tryggere å overlate sine data til dem enn tilfeldige løsninger på nettet som kan bli borte over natten. Men vil de klare å være like fleksible? Den som lever får se.

5 kommentarer:

Marita sa...

God oppsummering, og hyggelig å hilse på deg! Håper presentasjonen deres får noen flere til å komme igang med å bruke diverse web 2.0-verktøy. Jeg var også litt overraska over at så få brukte RSS-leser osv. Spørs om vi ikke har web 3.0 før it's learning er på banen der... Stilige de bildemontasjene du lager forresten, det må jeg også teste ut:)

EinarB sa...

Hei Ingunn, trivelig å treffes i den virkelige verden også! Det var et godt innlegg du hadde på konferansen, veldig interessant å høre hvordan du har klart å få motivert elevene til å uttrykke seg gjennom blogger.

Slutter meg også til Maritas dom: god oppsummering, du har spart oss for mye arbeid her :-)

Unknown sa...

Hei Ingunn! Spennende å lese oppsummeringen din.Veldig morsomt å se bildene du har tatt. For en som ikke fikk delta på promoteringen, virker det som det har vært meget hyggelig og vellykket. Og det er deg, og alle som var der, vel unt og kjempebra.
Så flott at innlegget ditt gikk bra, Ingunn! Vel, ikke overrasket... Du er dyktig!

Anne Cathrine sa...

Flott oppsummering, kjempefint å holde innlegg sammen med deg. Du inspirerer masse til mitt IKT arbeid på Sandvika. Din utforskning i Web2.0 er fantastisk og gir meg masse input og ideer.

Ingunn sa...

Marita: Kollasjene lages veldig enkelt i Picasa. Du har to-tre ulike alternativer å velge mellom.

Legg inn en kommentar

Jeg har flyttet, så kommentarer på denne bloggen blir ikke lenger fulgt opp. Du finner meg på http://ingunnkjolwiig.no