søndag 13. april 2008

Forbilledlige svensker

Svenske lærere har et møtepunkt som også er interessant for norske lærere. Jeg har en tid fulgt med på bloggen Svenskläraren kommenterar. Det har kommet mange tankevekkende innlegg der både om språk, litteratur og hva det vil si å være svensklærer, og jeg føler en voksende beundring/misunnelse: Norsklærere trenger såvisst også å reflektere over egen praksis og andres, dele ideer og problematisere norskfaget. Når jeg møter norsklærere på kurs og andre steder slår det meg ofte hvor ulike vi er. Jeg føler meg annerledes fordi jeg ikke er så opptatt av å formidle en ferdigfordøyd kulturarv videre til elevene mine som mange andre. Jeg vil at de skal få smakebiter fra ulike tekster, men at de først og fremst skal lære seg å finne sine egne preferanser. Jeg vil at de skal lære å tenke selv. Hva trenger de å kunne i det 21. århundre? Er "de fire store" fremdeles like viktige som begrep i norskundervisningen? Har ikke Nordahl Rolfsen forlengst gjort sitt? Er det for eksempel forskjell på kanon og literacy? Dette er noe vi kunne diskutert med hverandre på en blogg for norsklærere. Så vidt jeg vet har ikke vi noen blogg som tilsvarer Svenskläraren kommenterar. Hvorfor har vi ikke det? Trenger vi det?

6 kommentarer:

Svensklärarföreningen sa...

Hej Ingunn!

Vi är så glada över att du vill delta i vårt pågående samtal om litteratur, kanon, kulturarv, läsning.

Du har en mycket fin blogg, jag lägger en länk från oss till dig så hoppas jag att fler upptäcker det du skriver.

Martin, norvegofil i Göteborg (och skriver på Svenskläraren kommenterar)

Ingunn sa...

Takk Martin, det er en ære:) Jeg håper det også betyr at flere norske lesere kommer deres vei.

Marita sa...

Takk for bloggtips, og interessante tanker! Jeg er enig med deg,det hjelper lite at de kan kulturarven utenat hvis de ikke kan tenke selvstendig. Og vi kunne absolutt trengt en slik blogg. Kanskje vi må tipse LNU? Det burde jo være et sted å starte for kanskje å endre på noe av det gamle...

Ingunn sa...

Ja, det var også min tanke. Det virker som et naturlig sted å ha en slik blogg, og med en slik tilknytning er det nok lettere å få en nødvendig faglig troverdighet. Den løsningen svenskene har med ca fire hovedskribenter ser også interessant ut. På den måten er det antagelig mer variasjon i innleggene og mindre arbeid pr enkelt blogger.

Svensklärarföreningen sa...

Det är helt nödvändigt att ha flera som skriver - det tar (som du ju vet) fantastiskt mycket tid och kraft. Lycka till - det är ett roligt sätt att debattera aktuella frågor! Låt oss veta när ni startar, så lägger vi en länk och skriver om er. Modersmålslärare in the world - Unite and take over! :^)

Om du vill får du jättejättegärna lägga oss i din bloggroll ;^) Vi får över 60 % av våra läsare från andra bloggare som rekommenderar oss på det sättet! Annars får vi bli än bättre!

/Martin

Ingunn sa...

Naturligvis vil jeg ha dere i min bloggroll - det skulle vært gjort for lenge siden. Vi får prøve å få i stand en tilsvarende blogg som dere har, men enn så lenge får vi komme til Sverige og lære!

Legg inn en kommentar

Jeg har flyttet, så kommentarer på denne bloggen blir ikke lenger fulgt opp. Du finner meg på http://ingunnkjolwiig.no