søndag 2. november 2008

Presentasjonsangst? Prøv SlideRocket

SlideRocketDet er etterhvert en velkjent sak at en dårlig presentasjon lett dreper et godt budskap. For noen måneder siden skrev jeg et innlegg om hvordan en kan lage bedre presentasjoner, og for ikke lenge siden fikk jeg en mail fra en av våre elever der han bønnfalt meg om å lage kurs på skolen både for lærere og elever slik at vi kunne få en slutt på de fryktelig dårlige og kjedelige presentasjonene som elevene må "lide" seg gjennom nesten hver eneste dag. Ann skriver også om "Death by Power Point" på bloggen sin. "Same shit, new wrapping" gjør ikke saken bedre, med det fins mange muligheter for den som ønsker å gi presentasjonene sine bedre form også. Slide Rocket er et alternativ som jeg har sett kommentert både på JaO's blogg og på bloggen til Høyskolen i Bodø i det siste.

SlideRocket Library Etter en ørliten testrunde melder jeg det videre her. Førsteinntrykket er at dette er noe jeg kan bruke. SlideRocket er nettbasert, og du kan lage presentasjoner fra scratch eller du kan laste opp dine eksisterende presentasjoner og forbedre dem. Hva er så bedre med SlideRocket? For Mac-brukere er det kanskje ikke så mye nytt, de har jo sitt Keynote som alle vet er veldig stilig. Men Power Point-brukere vil kanskje sette pris på at det er mulig å lage presentasjoner som ser like flotte ut som Keynotes, og funksjonaliteten i SlideRocket støtter både film, lyd, grafer, diagrammer og tabeller. Du kan bygge inn funksjonalitet fra Google Spreadsheets også. Ønsker du å jobbe offline vi det også være mulig. Det er et utall effekter å velge mellom. PC World Norge gjennomførte en test av Slide Rocket i september, og konkluderer med at det er et flott alternativ til Power Point, men at det har en tendens til å henge seg opp i fullskjermmodus. Det har jeg også opplevd, og dersom dette varer ved blir dessverre SlideRocket et upålitelig verktøy. Tjenesten fins både i gratisversjon og som betalingstjeneste. Men til syvende og sist hjelper det ikke at presentasjonen er pen hvis den innholdsmessig ikke holder mål - så la oss snart få se en slutt på at lærere og elever legger ut hele manuset sitt på PPT'en!

10 kommentarer:

Anne Cathrine sa...

Veldig enig. Hvis jeg bruker det, prøver jeg å tenke bilder. Finne bilder som passer, hvilke assosiasjoner. Bruker også Tablet-funksjonen vi har og tegner litt i tillegg kanskje. Jeg tror det kan være en god idé å la elevene lage presentasjoner hvor de også skal finne bilder. Jeg merker at man på bildejalten blir kreativ og må sette i gang tankevirksomheten. Hvilke assosiasjoner får man når man ser det bilde? Kom på det når vi ble presentaert for fotoutstillingen på skolen.

Lisa sa...

Takk for tipset. Dette vil jeg prøve ut med en gang:-)

Ingunn sa...

@Anne Cathrine: Ja, bilder er bra. Det setter i gang tankene, og det er mye bedre å se på en illustrasjon mens noen snakker enn å sitte og ergre seg over at man forlengst er ferdig med å lese det som står der før det er sagt høyt. Vi leser fortere enn vi snakker, så det blir alltid feil. Elevene bør også bevisstgjøres på dette,selv om stadig flere ser ut til å få det til. Enkelte lærere/voksne er det verre med, men på konferanser er de fleste blitt ganske proffe nå også, synes jeg.

Eirik sa...

Takk for at du tar frem et så flott program; jeg håper at Microsoft snart lager en bedre versjon av PowerPoint, for presentasjonene som blir holdt på skolen min blir bare verre og verre. Jeg føler en total maktesløshet mens jeg sitter i klasserommet (som elev) og ser at presentasjon etter presentasjon kun når en promille av sitt potensiale. Ingen elever blir skikkelig opplyst om det fra noen kant, heller... Vær så snill, skrik opp om det, fra bunnen av magen, på Sandvika før jeg blir drevet til vannvidd.

Anonym sa...

Dette med å ta tabbe på elevane med Powerpoint, er nok ein utbreidd hobby blant mange lærarar etterkvart. Men så er det noko med tempo i digitaliseringa, då. Her hos oss tok mange sjumilssteg i fjor, og då var det gjerne å lære seg Powerpoint som var inngangsportalen til å sjå nytten av PC i klassen. Eg er redd for at om eg no manar til edrueleg bruk, og vitsar om Death by PPT, er det mange som blir oppgitt.

Eg prøver å bruke mykje bilete og lite tekst, då få du jo bedre presentasjonar, men dei er ikkje så verdifulle i ettertid, eg har lagt dei ut til elevane, men eg bør nok tenka på bedre måtar å publisera materiale frå timane på.

Ingunn sa...

@Eirik: Jeg skal prøve å løfte det frem her på skolen, vi norsklærere har vel et særlig ansvar for å kurse elevene. Men husk at det tar tid å bli god til noe, så vær litt tålmodig med dine medelever! Når det gjelder lærerne, så kan vi jo hinte om at det finnes mange måter å presentere noe på, ikke bare PPT.

@Margreta: Ja, det er sant. Ikke ta motet fra noen. Mye bilder og lite tekst er veldig bra, og så syns jeg det er lettvint å lage en liten filmsnutt av presentasjonen i Camtasia Studio etterpå. Den kan elevene få, og det bedre enn en PPT uansett form. Eventuelt kan du skrive mye i notatene i stedet for på slidesene - de vil jo også følge med om du deler ut presentasjonen din i etterkant.

Martin Aa sa...

Bra tema! Jeg klarer ikke å la være å komme med noen kjepphester..

Maks seks ord per slide! Google bildesøk med engelsk søkeord er suverent for å finne gode figurer.

Det studentene får utdelt på ark før eller etter timen, det man sier underveis og det man viser på skjermen er tre helt ulike sjangre! Å la en PowerPoint-presentasjon dekke alle disse tre er veldig dumt.

Lesetips : http://folk.uio.no/tbwyller/undervisning.htm

Lisa sa...

Nå har jeg lekt og eksperimentert litt med sliderocket - resultatet ble ikke så verst eller?
http://english-vg1.blogspot.com/2008/11/shakespeare.html

Ingunn sa...

Veldig bra :) Jeg er glad du kunne bruke det. Fint alternativ til PPT, ikke sant?

Lisa sa...

Ja, det blir litt mer spenstig med en gang. I tillegg er det jo en bonus at du kan bruke "embed" på blogg og wiki.

Legg inn en kommentar

Jeg har flyttet, så kommentarer på denne bloggen blir ikke lenger fulgt opp. Du finner meg på http://ingunnkjolwiig.no