fredag 9. januar 2009

Nynorskundervisning? Yay!

Elevene etterlyste mer nynorskundervisning i tilbakemeldingene de ga meg denne uka. Jeg stritter i mot å stå og tegne opp bøyingsskjemaer på tavla, så det de fikk var et tilrettelagt opplegg som i all hovedsak er basert på Språkrådets nynorskkurs. Den første klassen fikk prøve dette i går, og det var bare blide fjes å se. Tilbakemeldingen på dagen var at det hadde vært nyttig og lærerikt. I tillegg ligger opplegget der slik at det kan gjentas når som helst. Foreløpig er det ikke ferdig, de siste områdene blir dekket i løpet av de neste ukene.

interlex

Elevene fikk også prøve Interlex, et lite program som lar deg lage ordlister, lister over fraser osv på to forskjellige språk - i vårt tilfelle nynorsk-bokmål, men dette egner seg naturligvis glimrende til all språkundervisning. Fordelen med dette programmet er at man veldig enkelt kan teste seg selv etter at listene er skrevet. Det er mange muligheter: a) Velg bokmålsord som kildeliste og test deg selv i hva disse heter på nynorsk. b) Skriv inn høyfrekvente uregelrette verb a verbo og test deg selv. c) Lag multiple choice-oppgaver. Et hendig lite hjelpemiddel, og mye morsommere enn å lage ordliste i Word!

Det er ganske mange som har fritak fra sidemålsvurdering i klassene våre, og de fikk oppgaver i språk og grammatikk - disse oppgavene passer for alle andre også. Noen er veldig enkle, andre mer utfordrende. I tillegg fikk disse elevene teste hvordan det er å lage oppgaver med testverktøyene i It's Learning. Jeg opprettet mapper til dem der bare de hadde tilgang og med alle rettigheter unntatt å kunne gi andre tilgang. Dette fungerte utmerket. Denne erfaringen er fin å ha med når jeg senere i vår skal la dem lage repetisjonsoppgaver/test til hverandre. Da er planen å opprette grupper der fritakselevene, som nå kan lage disse testene, fordeles på gruppene slik at de kan veilede de andre i hvordan man bruker testverktøyene.

1 kommentar:

Frode sa...

Interlex ser ut som et kjekt lite program, men desverre ikke for mac. Kjenner noen til et tilsvarende program for mac så hadde det vært fint med et tips

Legg inn en kommentar

Jeg har flyttet, så kommentarer på denne bloggen blir ikke lenger fulgt opp. Du finner meg på http://ingunnkjolwiig.no