Image by LuisCarlos Díaz via FlickrDagens siste sesjon er om fri programvare. Fri betyr ikke gratis, men at vi får retten til å bruke programvaren mot å betale for utvikling av teknologien. I tillegg får vi
- frihet til å bruke programmet som vi selv vil
- frihet til å studere og tilpasse koden
- frihet til å dele dette med hvem vi vil
Kommersielle gratisprodukter har en agenda, og er lukkede, proprietære. Eksempler på dette er gratisversjoner av programmer med begrenset brukstid før du må kjøpe produktet.
Eksempler på fri programvare er Linux, Firefox, Ubuntu og Open Office. Vi får også en kjapp demonstrasjon av Asus eee, den etterhvert så berømte lille pc-en som sies å skulle kunne revolusjonere utdannings-Norge ved Bjørn Venn. (Kritiske røster hevder at den tekniske kvaliteten ikke holder mål, blant annet har den visstnok dårllig batteri). Fri programvare gjør det lettere å dele uten å bryte loven. Dermed vil lærere kunne tilpasse operativsystem som f.eks. Ubuntu til sitt behov. Tilgang til fri programvare vil kunne stimulere elevenes interesse for data når de får lov til å tilpasse koden til sine behov. Vi trenger folk som kan bli gode programmerere og systemutviklere når de skal ut i arbeid. Grunnlaget for det kan legges tidlig i grunnutdanningen. Men går det egentlig an å sammeligne fri programvare med "merkevarene" til Apple og Microsoft? I følge Bjørn Venn er det ikke bare like bra, men gir mulighet til å laste ned massevis av tilleggsfunksjonalitet. Dessuten vil man få bedre sikkerhet fordi Linux og Ubuntu har færre sikkerhetshull enn Microsoft sine produkter.
Neste post er skolelinux ved Anders Kringstad. Undertittel: Fra et lite lokalt prosjekt til en global mulighet. Versjon 4 skal ut i 2009, og den skal være en pådriver for bruk av fri programvare generelt. Den skal inneholde verktøy som vil føre til bedre læring (?). "Alltid på, virker alltid". Tolerant for svært ulik programvare, noe som gjør at eldre, avlagte maskiner fra næringslivet etc kan få nytt liv i denne settingen. Det satses på stabil utgivelsessyklus på 18-24 måneder. Skolen vil kunne fokusere på sin rolle som pedagogisk lærested, ikke teknologipusher. Innføring av fri programvare kan godt skje skrittvis, for eksempel ved å legge inn Linux og fjerne Windows på skolebiblioteket først. Ta bort Office-pakken og innstaller Firefox. Noen lisenser mindre å betale for allerede, og så kan man ta det derfra.
Dette høres fantastisk ut, så det jeg lurer på nå er hvorfor vi ikke alle bruker dette allerede når det er så bra og billig?
Så er det tid for Moodle, et LMS som er fri programvare. Kjappis dette også, jeg henger snart ikke med i svingene her. Noe annet: Et interessant nettsted som nevnes er Kuling 2.0 (kulturell undring). Integrering av tekst, lyd, bilde, kart osv, og innholdet er lokalhistorie og kultur fra Vesterålen. Innholdet er blant annet produsert av elever og lærere. Se også Marita for referat fra denne sesjonen.
Takk for (alt) det gamle …
for 2 år siden
4 kommentarer:
Takk for en spennende blogg! Veldig flott at du legger ut oppsummeringer og "tanketråder" fra f.eks. NKUL. Mot slutten av innlegget stilte du spørsmålet hvorfor ikke flere bruker dette når det der så bra. Jeg vet ikke om det var et spørsmål du forventet svar på, men jeg prøver meg:
Jeg tror hovedårsaken(e) til at ikke flere bruker dette er:
a) Dette dreier seg om en kultur-endring, og slike endringer skjer oftest sakte
b) Mange tror at høy pris = kvalitet, og det tar tid å overvinne den misoppfatningen
c) Folk flest leser dessverre ikke blogger som denne. Så snart de begynner med det, tror jeg forandringene vil skje raskere :-)
-r
Hei Reidar
Takk for svar - jeg tror du har rett i mye av det. Selv er jeg usikker på om jeg kan bytte til Linux uten videre når hele systemet jeg jobber i kjører på Windows, f.eks. Det burde ikke være noe problem, vel? Og så må jeg innrømme at jeg ikke liker Open Office/Impress like godt som Word/Power Point. Og hvis jeg vil beholde dem, må jeg da ha hele Windows-pakken? Når alt det er sagt, så syns jeg hele tanken om fri programvare er veldig tiltalende for oss forbrukere. Men at det lar seg gjøre å tjene på det forstår jeg ikke.
Hvis du ville bytte til Linux og stadig beholde Microsoft Office, trenger ikke det være noen umulighet. Du kan f.eks. bruke Wine, som fungerer helt flott med f.eks. Office 2000, eller du kan bruke Crossover Office. Den siste er ikke gratis, men den fungerer fint med litt nyere utgaver av Office også. Ellers går det jo an å prøve en Live CD eller ev. en dual-boot før du går hele veien. Ubuntu fungerer f.eks. som en Live CD, slik at du kan teste ut systemet før du ev. velger å installere.
Forøvrig tror jeg de fleste som driver med Open Source er mer opptatt av å lage god programvare enn å tjene penger, og det er en filosofi jeg liker godt :-)
-r
Hei Ingunn!
Kom over bloggen din og synes det var veldig gledelig å lese det du skriver. At noen fra pedagogisk side skriver, og til dels mener noe, om dette temaet gleder meg stort. Ser du jobber ved en vgs i Sandvika (?), det betyr at du er i Akershus f.k. De er jo nysgjerrig på fri programvare og er en av mine støttespillere når det gjelder prosjektet «mitt». Kanskje din skole kunne tenke seg å være pilot i prosjektet?
Kontakt meg gjerne!
Hilsen Bjørn Venn
Legg inn en kommentar
Jeg har flyttet, så kommentarer på denne bloggen blir ikke lenger fulgt opp. Du finner meg på http://ingunnkjolwiig.no