fredag 5. mars 2010

Statsministeren møtte bloggere

En ikke helt vanlig dag på jobben er over. Som det sikkert fremgår av mitt forrige innlegg så ble jeg mildt sagt overrasket over å få invitasjon til statsministerens kontor for å møte ham og fire andre bloggere. Temaet for møtet var blant annet å snakke om bruk av blogging og andre sosiale medier i forbindelse med prosjektet Samarbeid for arbeid. Men at det var en gledelig overraskelse for meg håper jeg ingen er i tvil om. De fire andre som var invitert er Knut Johannessen som har bloggen Vox Populi, av flere kalt Norges beste politiske blogg, Bente Kalsnes, kommunikasjonsrådgiver i Origo der hun også har en blogg, sjefsengel Céline Thommesen, gründer, og fortelleren, eller børge som han også kalles (med liten b), student med innsikt i mangt knyttet til nettbruk og -løsninger. En nokså uensartet gruppe, altså, men mitt inntrykk var at dette var personer det absolutt var et privilegium å få treffe. Det var naturligvis også et privilegium å få treffe Jens Stoltenberg, hans politiske rådgiver Sindre Fossum Beyer og kommunikasjonsrådgiveren Åse Solberg.

Alle fem inviterte bloggere har bedt om innspill fra nettverket sitt, men ingen fikk så mange innspill som meg! Jeg tror en av grunnene er at mange så dette som en sjanse til å få gitt en beskjed som vi som regel ikke føler at når frem til mottaker: Vi vil bli hørt når fremtidens skole skal utformes. Det er jo vi som er der hver dag som faktisk vet best hvor det gjør vondt, og hva som er greit. Det var selvsagt umulig å få sagt alt det som kom frem i kommentarfeltet mitt, på Twitter og på facebook i løpet av fem minutter - min tilmålte tid på møtet. Men ikke fortvil - alt som står her på bloggen om dette blir lest med argusøyne av de samme som inviterte til møtet. Beskjeden er altså gitt videre. Jeg valgte å bruke tiden min på fokusere på verdien av å dele og å utvikle en felles forståelse av slikt som vurderingsforskrifter via deltagelse på nett, og at det er viktig at politikere som mener alvor med å bruke nye medier må være tilstede, gi tilbakemeldinger og fremheve de som kommer med gode innspill. Vi diskuterte også hvordan staten bedre kan tilrettelegge offentlige data på nett slik at de blir mye mer tilgjengelige, og vi snakket om at det er viktig at de ikke gjør seg avhengige av noen få kommersielle aktører, men at de har alternative løsninger som kan peke frem mot en plattformuavhengig kommunikasjon på nett. Dette kommer nok de andre til å blogge grundigere om.

Den store bredden i gruppen innebar at det ble lite tid til å snakke om egne hjertesaker, så mesteparten av tiden ble brukt til å diskutere hvordan sosiale medier kan anvendes i ulike settinger. Naturligvis er det annerledes å være en statsminister som blogger enn å være en privatperson som gjør det. Jeg skal ikke late som jeg har mye kjennskap til dette, men Forvaltningsloven etc. legger store begrensinger på hva en politiker eller byråkrat kan mene offentlig uten at det blir forpliktende. Kanskje tiden er moden for å regulere lovverket slik at det passer bedre til en debattform der innleggene kommer både via mail, sms, tweets, "thumbs up" og med snirkleskrift og frimerke? Bare sistnevnte kategori, pluss epost, må arkivføres. Dette må det ryddes opp i.

Fraværs/frafalldiskusjonen ble bare såvidt berørt. Jeg forsøkte å fremheve at det er fint at de nå strammer inn fraværsregelen, men at det er ikke nok å stramme den inn. Vi var også innom begrepet digital kompetanse, og statsministeren var naturligvis helt enig i at dette er viktige ferdigheter som alle må beherske. En skole uten bruk av digitale løsninger, ferdigheter og verktøy er umulig å se for seg. Jeg hadde mye mer på hjertet, men det var ikke tid til å ta det opp. For sikkerhets skyld hadde jeg forberedt en presentasjon basert på de temaene jeg var invitert for å mene noe om før møtet, men den var det naturligvis ikke rom for å bruke. Jeg ble bedt om å presentere bloggen min og hvilke temaer som engasjerer på den, litt om d&b, eventuelle meninger jeg hadde om frafall i skolen, og litt om hvordan staten kan bruke sosiale medier. Noe av innholdet fikk jeg formidlet, andre ting måtte ligge. Jeg legger den ut her, og håper at også denne beskjeden når frem. Og jeg vil gjerne ha en bekreftelse fra noen på statsministerens kontor om at dette er lest i kommentarfeltet mitt (slik vi snakket om i dag, hehe).



Dette blogginnlegget vil bli oppdatert etter hvert som det kommer ut mer vedrørende dagens møte, enten på de andre sine blogger eller på regjeringens sider. Nettavisen var der, så det kommer kanskje en sak der også. Bildet øverst er fra regjeringens flickr-konto og lagt ut med delingslisens (bra!). Det finnes også et par bilder til der. Det andre bildet er tatt med min iPhone.

Hva tror dere? Er det verdifullt å delta på slike møter? Og kan statsministeren/regjeringen/politikere/forvaltningen lære noe av å snakke med vanlige folk som oss?


27 kommentarer:

Anonym sa...

Det høyrest ut som du brukte tida godt! Vi kan berre håpa at statsministeren og hans kontor syns dette var nyttig, og lærer av både deg og andre - f. eks Bård Vegar Solhjell. Glad for at du fokuserte på deling. Vi syns ofte utviklinga går sakte, men at blogging fører direkte inn på statsministerens kontor, viser at det har skjedd ein heil del! Takk for du vågar alt du vågar! :)

Siv Marit Ersdal sa...

Høres spennende ut Ingunn! Du fikk med mange poeng i presentasjonen din. Og Del og Bruk er jo en suksess, og en helt ny greie, helt på høyde med NRK Beta :)

Henning Fjørtoft sa...

Gratulerer! Du har skapt en viktig stemme og en betydningsfull posisjon med arbeidet ditt. Og takk for at du tar opp vurdering i møte med statsministeren!

Liv Marie Schou sa...

Spennende, bra og flott at du får fram dette med deling i skolen, noe både lærere og elever har nytte av. Tusen takk for at du er så kreativ, Ingunn.

LK sa...

Så morsomt at du fikk være med på dette, Ingunn! Det er godt for oss å ha kollegaer som deg som kan fronte tanker og idéer rundt skolehverdagen! Jeg er i hvert fall glad for alt du tester ut og deler med oss! Stå på!

Unknown sa...

Gratulerer! Veldig spennende å lese det du referer fra møtet. Du og dere , som var der, fikk en unik sjanse til å formidle noe av det dere er opptatte av. Klart at det ikke er tilfeldig at det var dere 5 som var der. Dere er blitt sett, og det dere sa ble notert. Vær stolte av dagens møte og av dere selv:-)Gleder meg til fortsettelsen:-)

Vegard Iversen sa...

Jeg er imponert Ingunn. Dette må være veldig inspirerende, og det ser ut som om du har benyttet de minuttene du fikk godt. Jeg følger med stor interesse både bloggen din og selvsagt d&b.

Anonym sa...

Flott innsats Ingunn :-)Du kan være både stolt og fornøyd, og samtidig vite at det er mange her ute som er takknemlige for at du ble valgt som representant for oss - en veldig god representant synes jeg.

Eli sa...

Det er fint at en som jobber i skolen og dermed vet hva som foregår i det daglige, får anledning til å komme med innspill. Og det med fraværsføringen ... Det er vel ikke de få som bruker tid på elevrådsarbeid som er problemet, men alle de andre som nå opplever at de har "fått" fjorten "fridager" i løpet av skoleåret. Hvordan kunne nå det gå til?

Hanne sa...

Hva jeg tror? Jeg tror at fornuftige og dyktige fagfolk som deg har veldig mye å lære statsministeren (and his crew), og jeg er veldig glad for at han fikk lov til å treffe deg og høre noe av det du har å si. Så håper jeg naturligvis at noen derfra er flittige lesere av bloggen din, for det kan de lære mye av.

Yay!

kirsle sa...

Det er berre ein ting å seie - hurra for deg, Ingunn!

lektormelby sa...

Det høres for meg ut som om du brukte tiden godt! I tillegg er jo fordelen med nettet at du har plass til å utdype på bloggen, legge ut presentasjonen du ikke fikk vist (som per dags dato synes å ha noen konverterteringsproblemer hos meg), og slippe til kommentarerfra andre som ikke var tilstede. Sånn kan resonnementene utvikles, mer løsrevet fra de stramme rammene som "sanntidsmøter ansikt til ansikt" legger omkring tid og tom.

børge sa...

Flott oppsummering! Med tanke på at en av de politiske rådgiverene (eller var hun noe annet?) visste bedre hvor mange kommentarer du hadde fått på forrige bloggpost enn du gjorde, så lover jo det godt for at de følger med!

Flotte slides du hadde forberedt, synd du ikke fikk brukt dem. Selv hadde jeg gjort det enklere og satt opp en kort URL (bit.ly/regjeringen) som linker til de tekstene jeg har skrevet om dette temaet, som jeg hadde tenkt å gi dem. Men det ble det ikke noe av.

Ingunn sa...

Tusen takk for alle de hyggelige tilbakemeldingene fra dere her! Jeg blir varm om hjertet. Dette var aldri mitt alene - uten deres innspill ville det ikke vært noe å snakke om.

@børge: Takk! Åse Solberg er kommunikasjonsrådgiver. Jeg regnet som sagt ikke med å få vist noe frem, men hadde det med i alle tilfelle. Bra du likte dem. Jeg synes du hadde mange interessante innspill - kommer det en oppfølger på din blogg også?

Unknown sa...

Kjempeflott Ingunn :-) Jeg har sett gjennom slidsene du lagde og håper statsministerens kontor leser dem og tar innholdet til seg. Du er en ypperlig ambassadør for skole/utdanning i en slik setting!

Anne Cathrine sa...

Ingunn, du er god! Flott oppsummert, jeg er kjempeglad for at jeg er så heldig å ha deg som kollega! Du inspirerer og motiverer!

Ann S. Michaelsen sa...

Har lyst til å slutte meg til alle de hyggelig kommentarene du har fått. Jeg er så enig, du har gjort en flott jobb og er en god ambassadør for skole/utdanning. Du stiller følgende spørsmål: Hva tror dere? Er det verdifullt å delta på slike møter? Og kan statsministeren/regjeringen/politikere/forvaltningen lære noe av å snakke med vanlige folk som oss? Svaret er ubetinget ja! Flott at det arbeidet du har gjort blir lagt merke til. At du i tillegg er lydhør overfor andres forslag er jo utmerket! Og at ingen fikk så mange innspill som deg betyr jo at du har en trofast gjeng som følger deg! I dag kan man lett følge lærere, skoleledere og ansatte på sentralt hold, på tvers av skoler, fylkesgrenser og land. På den måten får raskt få en god oversikt over hva som engasjerer og hva skolefolket er opptatt av. Dette gjør man enkelt via Twitter, Facebook og blogger blant annet. Jeg synes synd på skoler som går glipp av dette! Så enkelt og allikevel så smart! Men antall medlemmer på Del og Bruk viser vel at flere og flere har forstått dette!

Stian Nordskog sa...

Skriver under det Ann sier her. Du er en flott ambassadør. Fint arbeid, Ingunn.

Inger sa...

Det er mye å lære av deg, og jeg er glad for at dette sees også av de som skal ta de politiske beslutningene! Spesielt delingsperspektivet og digitale kolleganettverk er nyttig og fruktbart også for andre enn lærere.

Marianne Hermansen sa...

Gratulerer! Du representerte skolen godt og kom med gode forslag Statsministeren forhåpentligvis tar til etterretning.

Marianne Hermansen sa...

Ser ditt statsministermøte og høyner med en kronsprinsparaudiens forresten :P
(www.mariannesnorskblogg.blogspot.com)

Unknown sa...

Stilig Ingunn! Du er en veldig god representant!

ŘÌ$H sa...

Gratulerer Ingunn! Utrolig morsomt at du representerer skoleverdenen med så mange gode innspill! Wow!

Ingunn sa...

Igjen - tusen takk for alle hyggelige kommentarer. Jeg er kjempeglad for dem alle, men jeg innrømmer gjerne at det er ekstra hyggelig å få slike kommentarer fra gode kolleger og elever på min egen skole. Takk!

Jens Stoltenberg sa...

Hei Ingunn og takk for et inspirerende og lærerikt møte på fredag forrige uke. Som politiker møter jeg ofte engasjerte mennesker, men det som var nytt for meg i dag var å treffe fem engasjerte mennesker som samtidig er profesjonelle brukere av sosiale medier i et møte der tema er bruk av nett og sosiale medier. Invitasjonen var en del Samarbeid for arbeid som handler om å få folk i arbeid, om hvordan man kan sikre en høy arbeidsstyrke og god bruk av arbeidskraften.
Men samarbeid for arbeid handler også om dialog. Vi har invitert alle til å være med i dialogen om sykefravær, om hvordan vi skal forhindre frafall i videregående opplæring, om gründere og næringsutvikling og om at vi må sørge for en bærekraftig økonomi også i årene framover. Nettsted www.samarbeidforarbeid.no er knyttet til prosjektet og har som formål å spre kunnskap og legge til rette for debatt. I tillegg til redaksjonelt innhold hentes det frem innhold fra blogger og nettsamfunn. Men fordi vi har invitert til debatt, og det på mange måter er noe nytt for staten, så vil vi gjerne ha innspill også på selve dialogen. Det fikk jeg!

Jeg lærte mye, men jeg vet at jeg fortsatt kan og bør lære mye mer og jeg ble utfordret på mange ting jeg ikke kan så mye om. En av de viktige tingene som kom ut av møtet vårt var blant annet det du tok opp at staten kan bli bedre til toveiskommunikasjon, du understreket viktigheten at digital kompetanse som grunnleggende ferdighet og behovet av god klasseromsledelse med PC på pulten. Jeg vet også at du og mange her har vært opptatt av fravær og etter blant annet innspill i forbindelse med Samarbeid for arbeid endrer vi nå reglene for fravær fordi dette har sammenheng med frafall i videregående opplæring. http://bit.ly/aG8m5X

Takk for et godt møte. Vi skal følge med og delta i debatten framover, og skal starte med å lese din presentasjon til møtet.

Vibeke Gilje Sanne sa...

Jeg slutter meg til rekken av gratulanter! Flotte innspill -utrolig artig med alt du får til! Det er ikke alle som har innlegg fra statsministeren i kommentarfeltet sitt :-)

Når det gjelder fraværsproblematikken i skolen, mener jeg at regjeringen burde være mye tydeligere på at dette ikke bare handler om frafallsproblematikk. Det er mange som hangler seg igjennom med høyt fravær. Vel så viktig er det å sette fraværsproblamtikken i sammenheng med læringsmiljø og holdninger til kunnskap. Det handler om at vi skal lære den oppvoksende generasjon respekt for kunnskap, og gi dem en tro på at det lønner seg å jobbe. Framtiden er helt avhengig av samfunnsborgere som kan noe og vil noe, og som yter noe når det kreves.

Bjørn Helge sa...

Flott, Ingunn! Det er motiverende og inspirerende at du som representant for lærerne blir hørt direkte. Det er viktig for opplevelsen av at vegen ikke er for lang fra vår hverdag til der hvor beslutningene som påvirker den, tas.

Legg inn en kommentar

Jeg har flyttet, så kommentarer på denne bloggen blir ikke lenger fulgt opp. Du finner meg på http://ingunnkjolwiig.no