fredag 1. januar 2010

Tjue ti er her

Jeg registrerer at Språkrådet har bestemt at vi skal si to tusen og ti og ikke tjue ti. Noe så dumt. Språket vil nok selv lekende lett, på tvers av alle vedtak og regler vi måtte finne på, velge den mest effektive språkvarianten, og da er tre stavelser langt bedre enn fem. Det er jo en grunn til at vi fikk en synkopetid i perioden mellom urnordisk og norrønt. Det var rett og slett forferdelig tungvint med alle de stavelsene, så en hel haug av dem måtte bort. De fleste er vel enige i at det er lettere å si "en halv øl, takk" enn "en haduwulafar øl, takk".

Det har visst vært en synkopetid på bloggen min også i det siste. Innleggene er kanskje ikke akkurat kortere enn før, men de kommer med lengre mellomrom, og det kommer nok av at mine "trykklette stavelser" som regel kommer til uttykk i form av tvitringer nå til dags. Min Twitter-profil er langt raskere å oppdatere enn en blogg. Likevel har jeg bestemt meg for å holde det gående her på Tanketråder også i 2010. Bloggen min har snart toårsdag, og det har vært moro å holde på. Det er fortsatt mye som trenger mer enn 140 tegn for å kunne komme til uttrykk på en meningsfull måte - heldigvis, vil jeg si. Jeg bestemte meg for lenge siden for at det ikke skal være en plikt å blogge, og det forsettet har jeg holdt. Jeg har jo minst en jobb allerede, og blogging har kun vært et overskuddsprosjekt. Slik vil jeg også ha det i fortsettelsen selv om det betyr mindre blogging enn det første året.

1. januar er en dag hvor det er spennende å fabulere litt over tiden som kommer. Jeg har ingen særskilte nyttårsforsetter i år, klok av skade. Men jeg har lyst til å fortsette å utvikle en god og holdbar digital kompetanse både hos meg selv og hos mine kloke elever. Det er forsett godt nok. Noen spennende oppdrag blir det også i løpet av våren: I mars skal jeg til LNUs landsmøte i Stavanger sammen med Marita og debattere eksamensordningen i norskfaget. Det blir spennende å sitte i paneldebatt for første gang. I mai bærer det av sted til Trondheim og NKUL, også sammen med Marita. Vi skal holde innlegg om det digitale lærerværelset. Jeg gleder meg veldig til å samarbeide med Marita om dette. Det lærer jeg garantert mye av, og så er hun usedvanlig hyggelig.

Jeg er en person som liker å utforske ideer bedre enn faste rutiner. Det trengs variasjon og stadig nye utfordringer for at jeg skal trives. Det er også viktig med god balanse mellom tilværelsens tre grunnpillarer: Familie, fritid og arbeid. Det har blitt mye arbeid de siste årene, og familien vil nok si at det har gått ut over dem. Fritid er heller ikke noe man har, men noe man tar, viser det seg. Så jeg har bestemt meg for å ta mer fritid dette året. Unødvendige mellomstavelser må lukes bort, det må eksperimenteres videre med bedre måter å rette og vurdere på, sånn at jeg kan få tid til kreative sysler også. Veien blir til mens jeg går, og det er slik jeg liker det. Ha et flott tjue ti, alle sammen!

Foto: Winter Path, CC-lisensiert av meg på flickr


9 kommentarer:

Stian Nordskog sa...

Godt tjueti til deg også, Ingunn!

Unknown sa...

Håper du fortsetter bloggingen, for du skriver godt og har alltid spennende innhold å komme med, og bloggen er der mens Twitter hele tiden løper i fra en. Jeg er begynt å lese stadig flere blogger igjen og trapper heller litt ned på Twitter, men samtidig egner hvert medium seg til sitt bruk. Når det gjelder 2010 så synes jeg også at tjueti er å foretrekke. Var det mange som sa 19 hundre og 10? Kanskje for hundre år siden, men ikke nå lenger!

Unknown sa...

Kan ikke huske at min mor og far sa f. eks.
19 hundre og 10 osv.
Ei heller min mormor, som var født i 1883...

Godt innlegg, Ingunn! Lykke til med dine tanketråder...Det er meningsfylt å lese dem, og du skriver veldig godt...

jeanette tranberg sa...

Keep up the good work!
Du er en inspirasjon i hverdagen Ingunn. Jeg gleder meg til å følge med på hva dere vil komme til å oppnå når det gjelder eksamensordning og vurdering. Lykke til med 20-fri-10!

Marita sa...

Jeg gleder meg til å samarbeide med deg om både LNU og NKUL, og du er også usedvanlig hyggelig:) Dessuten er det alltid inspirerende å lese det du skriver, så heldigvis fortsetter du med det! Vi hadde vel neppe havnet på verken LNU eller NKUL sammen hadde det ikke vært lektorbloggingen vår. Ha et fint 2010!

Nordengen sa...

Var det slik at Språkrådet fryktet forveksling av årstall og klokkeslett? I så fall kan man vel unne preposisjonene en ny glanstid! Takk for inspirerende blogging i året som gikk, du er en stjerne i denne sfæren. Shine on!

Nyttårshilsen fra en asteroide ;)

Ingunn sa...

Takk for alle hyggelige og oppmuntrende kommentarer - ha et fabelaktig 2010 alle sammen!

Anonym sa...

Det var godt å høre at du fortsetter å blogge. Jeg liker meg her, og det er alltid best hvis det er noen hjemme når jeg kommer på besøk.

Fritid må man ta. Det er når man har nok fritid man virkelig kan nyte jobben. Selv bestemte jeg meg for ti år siden for at våren skal være en god tid for både meg og mine elever. Jeg avslutter derfor alt rettearbeid i mine to fag til 17. mai. Det betyr at elevene ikke må levere noe etter 17. mai. På den måten kan både de og jeg kaste klærne og klatre i trærne når den etterlengtede varmen kommer. Det går faktisk aldeles utmerket. Det handler jo ikke bare om hvor mye fritid man har, men når den kommer. På samme måten ar vi alltid tentamen veldig, veldig tidlig, tidlig i november og i april.

Anbefales!

Godt 2010 til deg.

Bjørn Helge sa...

Ser frem til nye blogginnlegg! Etter en altfor travel høst ser våren faktisk overkommelig ut. Og jeg klarte å ta helt fri fra jobb i juleferien - that's a first! Deler dine mål - måtte vi lykkes! Takk for at du deler tanker og erfaringer med andre - det er til stor hjelp. Ha et godt 2010!

Legg inn en kommentar

Jeg har flyttet, så kommentarer på denne bloggen blir ikke lenger fulgt opp. Du finner meg på http://ingunnkjolwiig.no