torsdag 20. mai 2010

Deling av eksamensressurser via It’s Learning

2010-05-20_2048

It’s Learning har kommet med nye funksjoner, og en av dem er Mitt bibliotek. Der kan en opprette egne ressurser som siden er lett å legge til i flere fag, og det er også enkelt å dele med andre. Jeg har opprettet en side til elevene mine med eksamensressurser som de kan laste ned og legge på harddisken sin så det er tilgjengelig på eksamen, og ved hjelp av bidrag fra mine gode kolleger er den fylt med tips, tidligere eksamensopgaver, gode eksempeltekster osv. Siden har CC-lisens og er tilgjengelig for alle som har tilgang til It’s Learning Community. Nå er det vel litt sent for andre norsklærere å dele den med sine elever siden eksamen i hovedmål er allerede i morgen, men for sidemålselevene er det fortsatt tid noen dager til. Dette kan dessuten være like nyttig til neste år.

2010-05-20_2051 For å få tilgang til siden må du logge på It’s learning og stå i den fagsiden du ønsker å legge den inn i. Velg deretter Legg til i menyen.

2010-05-20_2053

I menyen som kommer opp finner du Legg til innhold fra mitt bibliotek nederst underst….

Når du åpner dette alternativet får du tilgang til alle ressurser som er delt via Community eller din egen site. Jeg ser for meg at det raskt blir mye å lete gjennom, men det er heldigvis mulig å tagge og søke opp via emneord også. Det håper jeg at alle brukerne tar alvorlig og at de dermed bidrar til å forenkle delingen på den måten. Min ressurs heter “Eksamensressurser” og ligger på 6. plass ovenfra for øyeblikket i min liste. Ved å klikke på den får du alternativet legg til, velg det, og dermed er dette lagt til på din fagside som et element i tremenyen. 2010-05-20_2057Alle oppdateringer jeg gjør på siden vil automatisk også komme i alle fagrom den er lagt til i. Det går selvsagt også an å laste ned de filene en er interessert i for deretter å slette siden igjen.

En fiffig detalj som jeg lærte på kurs med Svend Andreas Horgen i dag var å velge en annen startside enn fagsiden! Ved å gå til Faginnstillinger/Egenskaper kan jeg nå velge hva elevene skal se når de åpner faget, og i kveld er det min ressursside som ligger klar til dem når de logger inn. Langt bedre enn å la dem lete dette frem nederst i et kronglete mappetre.

2010-05-20_2106

Jeg sier som mine elever av og til gjør når de leverer meg noe via It’s Learning: Enjoy!

torsdag 6. mai 2010

Innlegg på NKUL 5. mai 2010

I år hadde jeg to innlegg på NKUL sammen med Marita der det første var en parallellsesjon om produksjon av sammensatte tekster i norskfaget. Marita snakket først om hvordan hun jobber med produsjon av sammensatte tekster sammen med sin Vg1-klasse. Deretter snakket jeg om hvordan vi kan jobbe med bevisstgjøring omkring rettigheter, kildebruk, kvalitetssikring og kildereferering i forbindelse med tekstproduksjonen i klasserommet, enten den er digital eller ikke. Realiteten er vel at det aller meste som produseres av tekster i skolen nå er digitale, og jeg snakket spesielt om wikiskriving og oppgaveskriving, særlig knyttet til fordypningsoppgaven i Vg3. Presentasjonen min er lagt ut på Slideshare:

Vi hadde også et plenumsinnlegg med tittelen “Fortellinger fra det digitale lærerværelset”, og det kan de som er interesserte se i sin helhet på NKUL sine sider. Selve presentasjonen vår begynner ca 17 minutter ut i videoen. Filmen som vises i presentasjonen kan en også få se på Maritas blogg. Det er hun som har lagd den selv om hun så beskjedent krediterer meg for å ha bidratt. Det var første gang jeg samarbeidet med Marita på denne måten, men jeg håper ikke det blir siste, for jeg synes vi var et usedvanlig bra team!